sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Vapaaehtoisena

Olin pururadalla lenkillä, vastaani tuli nuorehko mies joka ulkoilutti kissaa valjaissa. Mies huusi kissalle että "älä mene sinne" kun kissa lähti hortoilemaan tieltä pois. Mies sanoi minulle että kissa on todella arka ja pelkää muita ihmisiä. Lähestyin kissaa ja se empi hetken aikaa kunnes tuli haistelemaan kättäni ja puski. Kissa selvästi tykkäsi minusta. Juttelimme hetken miehen kanssa ja lähdin saattamaan häntä ja kissaa kotiin.

Lähestyimme suurta puutaloa, kun astuimme sisään, tajusin että talo oli jonkinlainen asuntola. Kahvihuoneessa istui vanhempia henkilöitä jotka esittäytyivät ohjaajiksi ja valvojiksi. Menimme miehen kanssa istumaan parvekkeelle ja hän kaivoi sätkän esiin, sytytti sen ja tarjosi minulle. Totesin että en polta. Hetken kuluttua yksi ohjaajista tuli parvekkeen ovelle ja pyysi miestä sammuttamaan savukkeen "kun eihän sun enää pitänyt polttaa tuota tavaraa" ja jatkoi juttuaan vieroitushoidosta yms. Tajusin että asuntola oli tarkoitettu huumeiden käyttäjien "ensikodiksi". Mies totesi ohjaajalle että ei ole polttanut pitkään aikaan.

Menimme takasin sisälle kahvihuoneeseen. Siellä oli kokoontunut enemmän väkeä kahville, suurin osa talon asukkaita. Mies esitteli minut muille ja kättelin kaikki läpi.

Ennen kuin lähdin talolta takaisin kotiin, kysyin yhdeltä ohjaajalta tarvittaisiinko talolla apua, voisin tulla iltaisin avustamaan jos on tarvetta. Ohjaaja totesi että apu on aina tarpeen, tervetuloa. Rupesin sitten käymään talolla muutamia kertoja viikossa, keitin kahvia, siivosin ja juttelin talon asukkaiden kanssa.

Yhtenä iltana eräs asukkaista tuli esittelemään minulle kasvattamaansa satoa. Ohjaajat suuttuivat hänelle ja ottivat hänet puhutteluun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti